Kesäsetelillä teatterin kulisseihin

Teatteri Helsingin esityksen alkuun on muutama tunti aikaa. 16-vuotias Jasmin Randén kasaa yhdessä muiden työntekijöiden kanssa tottuneesti lavastukset, lipunmyyntiteltan ja pistää pienen kahvilan pystyyn. Ei uskoisi, että meneillään on vasta Jasminin seitsemäs työpäivä. Alkamassa on ranskalainen komedia Taide, Teatteri Helsingin näytäntö Tervasaaressa.

Jasmin haki ahkerasti kesätöitä ja oli tosi iloinen kun kesäsetelipaikka teatterissa aukesi.

”Tosi moni kavereista kyllä mietti kesätöitä, mutta harva käytti hyväksi kesäseteliä. Siitä puhuttiin meidän koulussa paljon, joten ei se ainakaan tiedon puutteesta ole kiinni. Eikä kesäseteli vaadi musta hirveästi oma-aloitteisuutta, mäkin vain hain tietoa netistä ja sieltä löytyi kaikki.”

Kovaa työtä rennolla otteella

Teatterin pystyttäminen esitystä varten on kovaa työtä joka ilta. Vaikka tavaroiden paikalleen laittaminen sujuukin Jasminilta helposti, erityisesti hän on tykännyt asiakaspalvelusta. Lähes heti, kun Jasmin on saanut grillin päälle, käyvät ensimmäiset asiakkaat jo kyselemässä syötävää. Jasmin jaksaa rauhallisesti toppuutella innokkaimpia odottamaan. Välillä hän tarkastaa, että kahvimaitoa riittää ja teepannu on täynnä.

Työ teatterissa ei ole jännittänyt. Näyttelijät ovat olleet kivoja ja kaikki osallistuvat tasapuolisesti näyttämön rakentamiseen ja purkamiseen.

– Ei teatterityössä sinänsä mun mielestä ole mitään erityistä taikaa, Jasmin sanoo. Ehkä näyttelijöitä jännittää eri tavalla. Mutta ekana työpäivänä mua kyllä jännitti, että jos asiakas kysyy jotakin, eikä ole varma mitä vastata. Nyt kuuden päivän jälkeen ei kyllä jännitä enää mikään.

Työkokemuksesta suuntaa tulevaan

Pukinmäessä asuva Jasmin aloittaa syksyllä kymppiluokan. Tulevaisuus on auki, eikä omasta alasta ole vielä tietoa. Työkokemus teatterissa on kuitenkin selkeyttänyt ajatuksia.

– Sen mä tiedän, että aikuisena haluan tehdä työtä ihmisten kanssa. En ainakaan halua istua jossain toimistossa yksin. Jo tet-harjoittelussa lemmikkieläintarvikekaupassa tykkkäsin asiakaspalvelusta, mutta tämä työkokemus on tehnyt vielä isomman vaikutuksen. Ensi kesänä, kun olen 17, haluan tehdä vähintään kuukauden kesätöitä.

Teatteri Helsingin henkilöstöasioita hoitava Krista O´Brien sanoo, että kesätyöntekijät ovat olleet teatterille korvaamattomia.

– Meillä on kesäsetelinuorista pelkästään hyviä kokemuksia. He oppivat nopeasti ja heistä on paljon hyötyä. Kaikkiaan meillä on pitkin kesää seitsemän kesätyöntekijää. Teatteri ei pyörisi ilman heitä.

Teatterin ensimmäisen näytöksen alettua Jasmin kiidättää etukäteen tilattuja väliaikaherkkuja pöytiin, tekee pullaa ja kahvia. Kiire on kova, jotta kaikki on valmiina väliaikaa varten. Toisen näytöksen alettua on hetki aikaa istahtaa. Näyttämön takana ollaan hipihiljaa. Näytöksen jälkeen kaikki puretaan seuraavaa päivää varten. Työpäivä on saatu hienosti päätökseen.

Teksti ja kuva: Anna Gustafsson